بلندینگ مودها در نرمافزارهای طراحی

Blending Mode یا حالت ترکیب، روشی است برای تعیین چگونگی تداخل و ترکیب یک لایه با لایههای زیرین خود مورد استفاده قرار میگیرد. این ابزار معمولاً در نرمافزارهای عملکردی مبتنی بر لایهها مثل فتوشاپ موجود است. به زبان سادهتر، با تغییر Blending Mode یک لایه در نرمافزارهای گرافیکی، مشخص میکنید که پیکسلهای آن لایه چگونه با لایههای پایینتر ترکیب شوند و نتیجهی بصری به چه شکل باشد. بلندینگ مودها، ابزارهایی محبوب در طراحی گرافیک و ویرایش تصویر و ویدیو هستند و برای ساخت جلوههای نوری، سایه، اصلاح رنگ، افکتهای ویژه کاربرد زیادی دارند. تقریباً هر نرمافزار ویرایش تصویری و ویدیویی پیشرفته؛ امکان استفاده از Blending Mode را فراهم میکند.
در واقع لایهی Blend بر روی لایه Base (لایهی پایینی یا بکگراند) اعمال میشود و بر اساس نوع خود، باهم ترکیب و ادغام میشوند. بلندینگ مود تمامی لایهها در حالت پیشفرض بر روی Normal قرار دارند. نرم افزار فتوشاپ 2025 دارای 29 بلندینگ مود میباشد که دو مورد از آن (Behind و Clear) مختص ابزار براش میباشند و 27 مورد از آن مختص ترکیب لایهها هستند. بلندینگ مودها به شش گروه تقسیم میشوند که در تصویر زیر نشان داده شدهاند. در تصاویر 32 بیت، فقط 15 عدد از این بلندینگ مودها قابل استفاده میباشند.
برخی از این بلندینگ مودها در تصاویر 8 بیت، دچار مشکل شده و منجربه نمایش پیکسلهای سوخته یا ازهم گسسته میشوند. تصاویر 16 بیت برای ادغام لایهها بسیار ایدهآل میباشند. در زیر به بررسی تک به تک این گزینهها میپردازیم:
گروه نرمال Normal
- Normal: حالت پیشفرض تمامی لایهها میباشد که نشان میدهد، لایه مربوطه هیچ تعاملی با لایههای دیگر ندارد.
- Dissolve: در این مود با کاهش Opacity لایه مربوطه، باعث از بین رفتن تصادفی پیکسلها شده و با لایه زیرین خود ادغام میشود. از این مود برای ساخت تصاویر پیکسلی یا تجزیه شده استفاده میشود.
گروه تاریکی Darken
- Darken: نقاط تیره لایه مربوطه را نگه داشته و نقاط روشن را به حالت شفاف در میآورد همچنین در نقاط روشن لایه Base، درخشندگی را افزایش میدهد. در این مود، رنگهایی با روشنایی بالای 50 درصد، به حالت کاملاً شفاف در میآیند.
- Multiply: نقاط تیره لایه مربوطه را نگه داشته و نقاط روشن را به حالت شفاف در میآورد بدون اینکه درخشندگی در نقاط روشن ایجاد کند. از این حالت برای ادغام یک طرح بر روی تصویر یا مثلاً گنجاندن یک لوگو بر روی ماگ بسیار مورد استفاده قرار میگیرد (ادغام واقع گرایانه).
- Color Burn: نقاط تیره و نیمه تیره را تیرهتر کرده و روشن را به حالت شفاف با درخشندگی بالا همراه با سوختگی رنگ در میآورد. در این مود، رنگهای سیاه و سفید، هیچ تغییری در تصویر نمیکنند ولی رنگهای میانی به صورت سوخته و رنگهای روشن بجز سفید، شفاف میشوند.
- Linear Burn: نقاط تیره و نیمه تیره را تیرهتر کرده و روشن را به حالت شفاف بدون درخشندگی و سوختگی رنگ در میآورد. تفاوت این مود با Color Burn در این است که، رنگهای سیاه و سفید دیگر تغییر رنگ خطی و یکنواختی میدهند.
- Darken Color: به غیر از سیاه و خاکستری تیره، تمامی رنگها شفاف میشوند یعنی رنگهایی با روشنایی بالاتر از 20 درصد به صورت خطی به حالت کاملاً شفاف در میآیند.
گروه روشنایی Lighten
- Lighten: دقیقاً عملکردی برعکس با Darken دارد. رنگهایی با تیرگی بالای 50 درصد، به حالت کاملاً شفاف در میآیند و در نقاط تیره لایه Base، تیرگیها بیشتر میشوند.
- Screen: دقیقاً عملکردی برعکس با Multiply دارد. نقاط روشن لایه مربوطه را نگه داشته و نقاط تیره را به حالت شفاف در میآورد بدون اینکه تیرگی بشتری در نقاط تیره لایه Base ایجاد کند.
- Color Doge: برعکس Color Burn عمل میکند. نقاط روشن و نیمه روشن لایه Base را روشنتر کرده و تیره را به حالت شفاف در میآورد. در این مود، رنگهای سیاه و سفید لایه Base، هیچ تغییری نمیکنند.
- Linear Doge: برعکس Linear Burn عمل میکند. نقاط روشن و نیمه روشن لایه Base را روشنتر کرده و تیره را به حالت شفاف در میآورد. در این مود، رنگهای سیاه و سفید لایه Base، تغییر رنگ میدهند.
- Lighter Color: برعکس Darken Color است. به غیر از سفید و سفید تیره، تمامی رنگها شفاف میشوند یعنی رنگهایی با تیرگی بالاتر از 20 درصد به صورت خطی به حالت کاملاً شفاف در میآیند.
گروه کنتراست یا تضاد رنگی Contrast
- Overlay: تمامی رنگها را شفاف میکند و رنگهایی با روشنایی 50 درصد، هیچ تاثیری بر روی لایه Base نخواهد داشت ولی رنگهای روشن، روشنتر و تیره، تیرهتر میشوند. این مود برای ایجاد کنتراست تصویر بسیار پرکاربرد میباشد. با کپیگیری از هر لایه و انتخاب این مود برای لایه بالاتر، یک کنتراست ایجاد کنید.
- Soft Light: تمامی رنگها را شفاف میکند با این تفاوت که کنتراست کمتری بر تصویر ایجاد میکند.
- Hard Light: فقط رنگهایی با روشنایی 50 درصد را شفاف میکند. رنگ سیاه و سفید را شفاف نمیکند.
- Vivid Light: فقط رنگهایی با روشنایی 50 درصد را شفاف میکند و کنتراست بالایی همراه با سوختگی بر رنگها اعمال میکند. رنگ سیاه و سفید را شفاف نمیکند.
- Linear Light: فقط رنگهایی با روشنایی 50 درصد را شفاف میکند و کنتراست بالایی بدون سوختگی بر رنگها اعمال میکند. رنگ سیاه و سفید را شفاف میکند.
- Pin Light: ترکیبی از دو مود Lighten و Darken میباشد.
- Hard Mix: تصویر را با 8 طیف رنگی نمایش میدهد. این رنگها عبارت است از: سفید، سیاه، قرمز، آبی، سبز، زرد، آبی آسمانی، صورتی. در اصل رنگهایی که نمایش میدهد همان رنگهای RGB و CMYK هستند. با کپی گرفتن از یک تصویر و انتخاب این مود و قرار دادن در بالاترین لایه، مشاهده میشود که تصویر را با 8 رنگ نمایش میدهد، ولی اگر Fill را به 40 درصد کاهش دهیم، یک افکت زیبایی در تصویر خلق میشود.
گروه وارونگر Inversion
- Difference: رنگ سیاه را به کل شفاف کرده و مقدار عددی RGB یا CMYK پیکسلهای لایه مربوطه را از مقادیر لایه Base کم میکند و کد رنگی جدیدی برای پیکسلهای تصویر نهایی ایجاد میکند. (پس وقتی دو رنگ یکسان را ازهم کم کند، سیاه مطلق نمایش میدهد بخاطر همین است که اگر از یک تصویر کپی بگیریم و لایه فوقانی را بر روی این مود قرار دهیم، تصویر به رنگ سیاه کامل نمایش داده میشود. این مود برای ایجاد یک تصویر Negative بسیار پرکاربرد میباشد).
- Exclusion: تفاوتی که با Difference دارد این است که رنگهای خاکستری را تغییر نمیدهد و سوختگی کمتری ایجاد میکند و کدهای رنگی را از هم کم نمیکند.
- Subtract: رنگهای سفید به مشکی تبدیل شده و رنگ سیاه شفاف میشود. کدهای رنگی از هم کم میشوند و رنگهای روشن به سیاه تبدیل میشوند. این مود رنگی کاربرد بسیار کمی در فتوشاپ دارد.
Divide: رنگهای سیاه را به سفید و رنگهایی با روشنایی 50 درصد را به رنگ سفید اشباع درخشان و شفاف تبدیل کرده و رنگهای سفید را کاملاً شفاف میکند.
گروه ترکیبگر Component
این گروه فقط در صورتی قابل اجرا است که بر روی دو لایه کپی از هم اجرا نشود، چون باید در رنگهای دو لایه تفاوتهایی وجود داشته باشد.
- Hue: رنگهای اصلی تصویر لایه Base (قرمز، آبی، سبز) را تبدیل به رنگ پیکسل لایه فوقانی میکند. این مود، مقدار Hue تمامی پیکسلها را یکسان میکند. این مود بر رنگهای سیاه و سفید تاثیر ندارد.
- Saturation: تصویر را به حالت اشباع در میآورد، به گونهای که تغییر رنگ لایه جاری بر میزان اشباع تصویر تاثیر نمیگذارد. این مود بر رنگهای سیاه و سفید تاثیر ندارد.
- Color: رنگ لایه جاری را بر کل لایه Base حتی بر نقاط سیاه و سفید نیز اعمال میکند.
- Luminosity: از این مود برای Adjustment ها استفاده میشود. مثلاً وقتی از لایه Curve برای اشباع تصویر استفاده میکنید، رنگها کمی اشباعتر میشوند، حال اگر این مود را بر لایه Curve اعمال کنید، فقط میزان روشنایی تصویر اشباع میشود و رنگ پیکسلها تغییر محسوسی نخواهند داشت. یا اگر این مود را بر لایهی Black and white اعمال کنید، تنظیمات B&W فقط بر روی روشنایی تصویر تاثیر میگذارند. این مود هیچ اثری بر روی رنگ پیکسلها ندارد و فقط ایلومیناسیتی تصویر را تغییر میدهد.
نکته مهم: در فتوشاپ بهتر است: لایه سایهها را همیشه بر روی حالت Multiply و پرتوهای نور را بر روی Linear Light یا Color Doge و خود نور را بر روی Overlay قرار دهید.
دیدگاهتان را بنویسید