اصول روانشناسی رنگها

در طراحیها، رنگ میتواند تأثیر زیادی در پیام و اثربخشی برند، محصول و طرح کلی داشته باشد. برخی از ترکیبات رنگی موجود هستند که قدرت جلب توجه زیادی دارند و منجربه ایجاد احساسات و ذوق بر رفتار مخاطبین میگردند. استفاده صحیح از رنگبندیها در طراحی هرچیزی، موفقیت کار را بالا خواهد برد. کلید موفقیت در ترکیب رنگ، درک چگونگی تعامل رنگهای مختلف با یکدیگر است. تسلط بر چرخهای رنگی و هارمونی رنگ (چگونه رنگها با هم ارتباط برقرار میکنند) به شما در موفقیت طرحتان بسیار کمک میکند. چرخ رنگی از سه رنگ اصلی قرمز، زرد، آبی تشکیل شده است و سه رنگ ثانویه: سبز، نارنجی و بنفش از ترکیب دوبهدو این رنگها بهوجود میآیند. شش عدد از رنگهای نسل سومی نیز رنگهای ساخته شده از ترکیب رنگهای اصلی و ثانویه میباشند که در زیر نمایش داده شدهاند. در حالت کلی رنگها به دو بخش گرم و سرد تقسیم میشوند که نحوی صحیح انتخابشان در طرح، بسیار مهم است.
رنگهای گرم دارای انرژی محرک، روشنایی بخش با عملکرد جذاب همراه هستند، در حالی که رنگهای سرد اغلب آرامشبخش و دلنواز هستند. در زیر نمونهای از رنگهای خوب با کدهایشان نشان داده شدهاند که استفاده از آنها در طرحهایتان بسیار کارساز خواهد بود.
روانشناسی رنگ
رنگ قرمز: رنگ قرمز یکی از قدرتمندترین و اثرگذارترین رنگها در طبیعت و هنر است. این رنگ با پویایی، هیجان و احساسات شدید مانند عشق، شهوت، خشم، حس فوریت، قدرت، ترس، خطر و انرژی شناخته میشود و به دلیل جلب توجه بالا در فیلمسازی اهمیت ویژهای دارد. در صحنههای پرتنش یا احساسی، استفاده از قرمز باعث افزایش شدت درام میشود. مثبت: شور و هیجان، عشق و انرژی. منفی: خشم، خطر، و تنش.
رنگ زرد: رنگ زرد یکی از رنگهای روشن و پرتوجه طبیعت است که احساسات مثبت مانند شادی، امید، خلاقیت و روشنایی، توجه و همچنین احساسات منفی مانند غم، شکست و سرنوشت شوم را منتقل میکند. رنگ زرد احساسات مختلفی را به مخاطب منتقل میکند، از روشنایی و امید تا ناامیدی و فلاکت. استفاده از آن در تنالیتههای تاریکتر برای خلق احساس هشدار یا خطری قریبالوقوع بسیار پرکاربرد است. مثبت: شادی، انرژی، خوشبینی، و خلاقیت. منفی: هشدار، احتیاط، یا غم.
رنگ نارنجی: رنگ نارنجی نماد انرژی، گرما و شادی است و میتواند شور، هیجان، دوستی، دیوانگی، تحریککننده احساسات و حتی خطر را در تصاویر منتقل کند. این رنگ حس زنده بودن و پویایی را به تصاویر میافزاید. نارنجی فضایی گرم و جذاب ایجاد میکند و اغلب در صحنههای خانوادگی، شاد یا ماجراجویی به کار میرود. مثبت: شور و شوق، گرما، امید، و سرگرمی. منفی: هیجان بیشازحد یا احساس خطر.
رنگ آبی: آبی در دستهبندی رنگها بسیار زیاد سرد است. آبی پر رنگ و یا تیره و آبی کمرنگ تاریک مسکن به حساب میآیند، اما آبی روشن احساس سرما و یخ بودن را به بیننده القا میکند. شما میتوانید احساس غم و دلسردی خود را با این رنگ بیان کنید، جالب است بدانید که این رنگ نمایانگر سکوت و آرامش نیز میباشد. از این رنگ در طراحیهای مرتبط با تکنولوژی و پزشکی بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد. در کل رنگ آبی: به عنوان رنگهای سرد و آرام، قادرند احساسات مثبتی مانند آرامش، سکوت، سردی و هارمونی و احساسات منفی مانند افسردگی و تنهایی، ترس، وحشت، قدرت، جدایی، غمانگیز را القا کنند.
رنگ قهوهای: رنگ قهوهای حس غیرجذاب اما قابل اعتمادی به بیننده القا میکند و آن را در اکثر تصویرها نشان میدهد. حسی خوب و درست که میتواند تأثیر زیاد و با انرژی داشته باشد. در این حین که این رنگ در دستهبندی رنگهای گرم است اما قهوهای کم رنگ میتواند محیطی دنج و جذاب ایجاد کند و نظر افراد را جلب کند.
رنگ سبز: بهترین ویژگی این رنگ تعادل آن است. این رنگ ارتباط بیشتر و راحتتری با چشم برقرار میکند و به همین دلیل است که برای چراغهای راهنما از رنگ سبز برای باز بودن راه استفاده میکنند. این رنگ، هم انرژی با یک مسکن است و احساس آرامش منتقل میکند. سبز معمولاً با طبیعت، رشد، تعادل، و آرامش در ارتباط است و احساسات منحصربهفردی از تازگی تا آرامش را برای مخاطب به ارمغان میآورد. اما میتواند احساساتی مانند بیماری و دیوانگی را نیز منتقل کند. مثبت: آرامش، تازگی، تجدید و ارتباط با طبیعت. منفی: حس بیگانگی یا سردی در صورت استفاده در تنالیتههای خاص.
رنگ فیروزه: ترکیبی از آبی و سبز، بهعنوان رنگی آرام و تسکیندهنده شناخته میشود. برای نشان دادن احساساتی از جمله صلح و آرامش، بهویژه در فیلمهای سبک فانتزی. معمولاً در انتهای کشتهشدن یک شخصیت بد داستان در فضای آبی رنگ و ترسناک، بر روی چهره و بکگراند رنگ فیروزه را بعد پیروزی نمایش میدهند که خود نشان از آرامش مجدد بعد از تاریکی است.
رنگ سرخابی (Magenta): سرخابی به عنوان یک رنگ فرعی که از ترکیب قرمز و آبی بهدست میآید، میتواند احساسات متنوعی را بسته به شرایط منتقل کند. این رنگ میتواند هم احساسات مثبت مانند عشق و امید را به تصویر بکشد و هم احساسات منفی چون ناامیدی و حسادت را. این رنگ نشان از لوکس بودن، برجستگی، شهوت، هرزگی و پارتی و کلاب است. هر چه سرخابی به آبی یا قرمز نزدیکتر باشد، احساسات آن به مربوطه بیشتر شباهت خواهد داشت.
رنگ بنفش: این رنگ نمادی از رویا و تخیل میباشد. رنگ بنفش رنگ مخمل هم بوده که در خانوادههای سلطنتی استفاده میشد، به همین دلیل است که رنگ بنفش میتواند نمادی از آسایش و لوکس بودن را نشان دهد. در کل رنگ بنفش: نمایانگر معنویت، تخیل، عواطف، لوکس بودن، ماورایی، کهکشانی و رمانتیک است. همچنین احساساتی از جمله افسردگی یا انزوا را منتقل کند.
دیدگاهتان را بنویسید